Wat is beeldhouwen


Het woord zegt het eigenlijk al, het is iets maken in een stuk steen.
Er is een keuze uit harde en zachte stenen. Na een keuze gemaakt te hebben voor een stuk steen, ga je als volgt te werk.
Je begint met de steen die je hebt uitgekozen te bewerken met behulp van een bijtel en een hamer. Hiermee ga je er vorm aan geven. Nadat het grove werk is gedaan en de eerste vorm in de steen is gebracht, ga je verder met een vijl. Hiermee werk je al alle oneffenheden weg en kan je nog meer vorm in je steen aanbrengen.
Als dat is gedaan, ga je aan de slag met verschillende soorten schuurpapier om het beeld te polijsten. Hierdoor komt de structuur van de steen, de kleuren en de schakeringen van de steen naar voren. Als het beeld goed glad is dan word het beeld warm gemaakt en in de was gezet. En daarna goed uitpoetsen, zodat er glans komt op de steen.
 
Vaak denken mensen dat je kunstenaar moet zijn of talent moet hebben. Niets is minder waar. Iedereen kan beeldhouwen!!

Mijn visie op beeldhouwen.
 

Omdat ik mensen mooie wezens vind en elk mens anders is: dik, dun, rustig, in gedachten, gelukkig, bedroefd, verliefd, enzovoorts, probeer ik dat in mijn werk naar voren te laten komen. In bepaalde werkstukken zitten mijn eigen gevoelens verwerkt. Tijdens je leven maak je bepaalde dingen mee die je graag wilt verwerken, en bij mij werkt het wanneer ik dat in mijn kunstwerken leg.

Bij een nieuwe steen kijk ik altijd wat de steen zelf al laat zien, vaak heeft het van zichzelf al een mooie vorm en wil ik juist dat gebruiken om een mooi kunstwerk te maken. Daarom laat ik een deel van de steen vaak onbewerkt. Dit geeft bijzonder mooie resultaten.
 
Workshops
 
Mocht je interesse hebben gekregen en zelf een keer willen beeldhouwen, kijk dan onder Workshops naar de mogelijkheden.